Page 26 - 81 ÇALIKUŞUSAKARYA birleşik
P. 26

yemek üretim tesisi ve kantin binası
             yemek üretim tesisi ve kantin binası











                                                                         hizmete açıldı
                                                                         hizmete açıldı














              Kaynakları daha verimli kullanmak, israfı azalt-   kolde çeşitli çalışmalar gerçekleştiren ve  “Sıfır   kıtır ekmek, yeşilliklerin yaprakları ve sapları ile
              mak, atık miktarının azaltılması, atıkların geri   Atık Temel Düzey Sertifikası” belgesini almaya      bitki çayları, sarmadan arta kalan lahana ile turşu,
              dönüşümü sağlamak amacı ile Çevre ve Şehircilik    hak kazanan Yenimahalle Anaokulunun mutfa-          soyulan narenciye kabukları ile reçeller ve temiz-
              Bakanlığı öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık projesi-  ğında “sıfır atık üretme” prensibi uygulanmakta-  lik sirkesi yapılmaktadır. Yemeklerde mevsiminde
              ne tüm kurumlar destek vermektedir. MEB ile yapı-  dır. Yemek listelerinde; mevsimine uygun meyve      yapılan domates sosu ve salçalar kullanılmaktadır.
              lan protokol ile okullarda da bu proje başlatılmıştır.  sebzeler tercih edilerek; karbon ayak izi az olan   Kahvaltıda yenecek reçeller, okul mutfağında mey-
              Her kavramda olduğu gibi, sıfır atık kavramının da   ürünlerin mutfağa girmesine ve atıkların çöp      ve kabukları ve gövdeleri ile hazırlanmaktadır.
              en temel eğitimden başlayarak öğretilmesi gere-    olmaması, yeniden dönüştürülmesi ve doğaya          Okul-ev düzleminde yapılan atık toplama faali-
              kir. Bu sebeple anasınıfı, ilkokul, ortaokul, lise ve   kazandırılması çalışmalarına özen gösterilmektedir.                                                                                                                                 yetleri ile evlerden getirilen ve okulda çıkan gıda
              üniversite öğrencilerini hedef alan bir bakış açısı                                                    atıklar, kompost atık kutularına atılmakta ve gübre
              geliştirilmesi önem arz etmektedir.                Okul mutfağında tüketilecek olan malzemenin hiç-    olması beklenmektedir. Oluşan gübrelerin ise okul
              Millî Eğitim Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve     bir parçasını çöp olarak görmeyip gıda hijyenine ve  bahçesinde bulunan ekim dikim alanlarında kulla-
              İklim Bakanlığının başlatmış olduğu bu proto-      sağlık protokollerine uygun şekilde değerlendirilip   nılması planlanmaktadır.
                                                                 gıda israfının önüne geçilmektedir.                 Bu faaliyetlerle okuldaki öğrencilere doğal varlıkla-
                                                                 Yenimahalle Anaokulunda, öğretmen ve öğrencili-     rın korunması, tükenebilir varlıkların ve çevrenin
                                                                 lerin katılımı ile “Atık Yönetim Felsefesi”  ışığında;   bilinçli kullanılması, çevre dostu tüketim alışkan-
                                                                                                           kuru-     lıklarının kazandırılması ve atık yönetimi konu-
                                                                                                           muş ek-   larında farkındalık kazandırılması amaçlanmakta
                                                                                                           mekten    ve Yenimahalle Anaokulunda; “Atıksız Bir Okul,
                                                                                                           çorbalar  Sürdürülebilir Bir Yaşam” için çalışmalara devam
                                                                                                           için      edilmektedir.





























            26
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31