Page 26 - 81 ÇALIKUŞUSAKARYA birleşik
P. 26
yemek üretim tesisi ve kantin binası
yemek üretim tesisi ve kantin binası
hizmete açıldı
hizmete açıldı
Kaynakları daha verimli kullanmak, israfı azalt- kolde çeşitli çalışmalar gerçekleştiren ve “Sıfır kıtır ekmek, yeşilliklerin yaprakları ve sapları ile
mak, atık miktarının azaltılması, atıkların geri Atık Temel Düzey Sertifikası” belgesini almaya bitki çayları, sarmadan arta kalan lahana ile turşu,
dönüşümü sağlamak amacı ile Çevre ve Şehircilik hak kazanan Yenimahalle Anaokulunun mutfa- soyulan narenciye kabukları ile reçeller ve temiz-
Bakanlığı öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık projesi- ğında “sıfır atık üretme” prensibi uygulanmakta- lik sirkesi yapılmaktadır. Yemeklerde mevsiminde
ne tüm kurumlar destek vermektedir. MEB ile yapı- dır. Yemek listelerinde; mevsimine uygun meyve yapılan domates sosu ve salçalar kullanılmaktadır.
lan protokol ile okullarda da bu proje başlatılmıştır. sebzeler tercih edilerek; karbon ayak izi az olan Kahvaltıda yenecek reçeller, okul mutfağında mey-
Her kavramda olduğu gibi, sıfır atık kavramının da ürünlerin mutfağa girmesine ve atıkların çöp ve kabukları ve gövdeleri ile hazırlanmaktadır.
en temel eğitimden başlayarak öğretilmesi gere- olmaması, yeniden dönüştürülmesi ve doğaya Okul-ev düzleminde yapılan atık toplama faali-
kir. Bu sebeple anasınıfı, ilkokul, ortaokul, lise ve kazandırılması çalışmalarına özen gösterilmektedir. yetleri ile evlerden getirilen ve okulda çıkan gıda
üniversite öğrencilerini hedef alan bir bakış açısı atıklar, kompost atık kutularına atılmakta ve gübre
geliştirilmesi önem arz etmektedir. Okul mutfağında tüketilecek olan malzemenin hiç- olması beklenmektedir. Oluşan gübrelerin ise okul
Millî Eğitim Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve bir parçasını çöp olarak görmeyip gıda hijyenine ve bahçesinde bulunan ekim dikim alanlarında kulla-
İklim Bakanlığının başlatmış olduğu bu proto- sağlık protokollerine uygun şekilde değerlendirilip nılması planlanmaktadır.
gıda israfının önüne geçilmektedir. Bu faaliyetlerle okuldaki öğrencilere doğal varlıkla-
Yenimahalle Anaokulunda, öğretmen ve öğrencili- rın korunması, tükenebilir varlıkların ve çevrenin
lerin katılımı ile “Atık Yönetim Felsefesi” ışığında; bilinçli kullanılması, çevre dostu tüketim alışkan-
kuru- lıklarının kazandırılması ve atık yönetimi konu-
muş ek- larında farkındalık kazandırılması amaçlanmakta
mekten ve Yenimahalle Anaokulunda; “Atıksız Bir Okul,
çorbalar Sürdürülebilir Bir Yaşam” için çalışmalara devam
için edilmektedir.
26