SAKARYA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2022 Avrupa Mesleki Beceriler Haftası Kapsamında 'Rota 54: Sakarya'nın Mesleki Eğitim Yolu" Fuarı Törenle Açıldı.

2022 Avrupa Mesleki Beceriler Haftası Kapsamında 'Rota 54: Sakarya'nın Mesleki Eğitim Yolu

        Bakanlığımız Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Sayın Bakanımız Mahmut Özer'in öncülüğünde mesleki ve teknik eğitim kurumlarında yapılan çalışmaların eğitimin bütün paydaşlarına duyurulması vizyonu çerçevesinde mesleki ve teknik eğitimin sunduğu birçok faydayı sergilemek amacıyla 2022 Avrupa Mesleki Beceriler Haftası kapsamında Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen "Rota 54: Sakarya'nın Mesleki Eğitim Yolu" isimli fuar açılışı Cadde 54 AVM'de yoğun katılımla gerçekleştirildi.

         Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile Mesleki Eğitim Merkezlerinin stant açarak çalışmalarıyla ilgi tanıtım yaptığı etkinliğe; Serdivan Kaymakamı Ali Candan, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, İl Millî Eğitim Müdürümüz Ebubekir Sıddık Savaşçı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ziya Cevherli, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Proje Temsilcisi Halil Emre Seçgin, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO), Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB), Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB) temsilcileri, ilçe millî eğitim müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler, mesleki eğitimle ilgili sektör yetkilileri, gazeteciler ve vatandaşlar katıldı.

         Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol üyeleri ve davetliler stantları gezerek meslek liselerimizde ve mesleki eğitim merkezlerimizde döner sermaye aracılığıyla üretilen ürünleri ve çalışmaları beğeniyle incelediler.

         2022 Avrupa Mesleki Beceriler Haftası kapsamında 16-20 Mayıs 2022 tarihlerinde "Mesleki Eğitim-Öğretim ve Yeşil Mutabakat" temasıyla ilimizde de düzenlenen etkinlikler arasında Moda Tasarım, Mobilya ve Dekorasyon, Maskot Kategorisi, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri alanlarında yapılan yarışmalarda dereceye giren okullara açılışa katılan protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.

         Moda Tasarım Alanında ilk üç dereceyi Karadeniz MTAL "Yavaşlayalım mı?" temalı ürünleriyle, Akyazı Nilüfer Hatun MTAL "Geleceğe Nefes" temalı ürünleriyle, İşmont Halil Bildirici MTAL "Çift Taraflı Çanta" temalı ürünleriyle elde ettiler.

         Mobilya ve Dekorasyon Alanında Akyazı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Karasu Şehit Hasan Keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ferizli Borsa İstanbul Recep Bey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerin çalışmaları ödül getirdi.

         Maskot Kategorisinde ilk üç dereceyi, "Geri Dön Dünya" adlı maskotuyla Ferizli MTAL, "Aybala" adlı maskotuyla Adapazarı MTAL, "Vi-Bio" adlı maskotuyla Fatih MTAL paylaştı.

         Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında ise ödülleri Adapazarı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 'Mor lahanalı enginar yatağında somon' yiyeceğiyle, Yenimahalle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 'Vegan kremalı mantar soslu seita' yiyeceğiyle, Sapanca Lokman Hekim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 'Kereviz yatağında vişne soslu vegan glutensiz mantı' yiyeceğiyle kazandılar.

         Açılışta bir konuşma yapan İl Millî Eğitim Müdürümüz Ebubekir Sıddık Savaşçı, mesleki eğitimin önemine vurgu yaptı. Müdürümüz konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

         "Mesleki ve teknik eğitimin sunduğu birçok faydayı sergilemek için öğretmenler, kurum/kuruluşlar, öğrenciler gibi tüm paydaşların tek bir çatı altında bir araya geldiği 2022 Avrupa Mesleki Beceriler Haftası, 16-20 Mayıs 2022 tarihlerinde "Mesleki Eğitim-Öğretim ve Yeşil Mutabakat" temasıyla ilimizde de düzenlenen birçok etkinlikle yapılmaktadır. Gösterilen ilgi ve verimli katılım, ilimizde mesleki ve teknik eğitime yönelik yapılan çalışmaların duyurulması ve görünürlüğün sağlanması açısından önemliydi ve çok güzel dönütler alıyoruz. Bugün aldıkları eğitim ve yaptıkları çalışmaları bizlere sunan tüm öğrencilerimizle gurur duyuyorum.

         Bilindiği üzere 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemelerle iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesinde önemli adımlar atıldı ve mesleki eğitim merkezlerinde kayıt yoğunluğu yaşandı. Müdürlüğümüz olarak mesleki eğitim merkezlerinin sunduğu imkânları tanıtmak ve tüm gençlerimizin, ailelerin yeniliklerden haberdar olması için kapsamlı bir çalışma başlattık. Kamu spotları hazırladık. Diğer taraftan 16 ilçede yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz, ailelere mesleki eğitim konusunda rehberlik hizmeti sunuyor. Sanayi ve ticaret odalarına, sektör temsilcilerine ve ailelere mesleki eğitim merkezlerini tanıtıyorlar. Özellikle OSB'lerin bu imkândan yararlanabilmesi için 6 OSB'ye mesleki eğitim merkezi kuruldu. Bu adımlar kısa sürede öğrenci sayılarına yansıdı. İlimizde mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısı 1.720 iken düzenleme sonrasında mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptıran öğrenci sayısı 6.808'e yükseldi. Mesleki eğitim merkezlerinin hem insan kaynağımızın niteliğinin artmasında hem de özellikle genç işsizliğin azaltılmasında çok önemli katkı sunacağına inanmaktayız.

        Ayrıca okullarımız mesleki eğitimde öğrencilerin uygulama becerilerini artırmada önemli katkısı olan döner sermaye kapsamındaki üretim kapasitesini artırmaya devam ediyor. Ülke ekonomisine katma değerde birçok fayda sağlayan meslek liselerimizin üretimdeki başarıları her geçen gün artmaktadır. Ar-Ge çalışmalarını hızla geliştiren Şen Piliç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bosna Hersek'e gerçekleştirdiği ihracatla meslek liselerimizin üretimdeki gücünü göstermektedir. Fabrika gibi çalışan okullarımız mesleki ve teknik eğitimde 2021 yılında 9.805.389 TL gelir ederken, 2022 yılının ilk dört ayında 7.193.079 TL üretim yaparak 2021 yılının %70'ini yakaladı. Okullarımız 2022 yılında mesleki eğitimde döner sermaye kapsamındaki üretimden 28.000.000 TL gelir elde etmeyi hedeflenmektedir.

        İlimizde 47 okul 36 alan ile meslek liselerimiz eğitim-öğretime devam ediyor. 5 Mesleki Eğitim Merkezi ve tüm okullarda MESEM programı uygulanıyor. Merkezi sınav puanı ile 6 okulumuz öğrenci alıyor ve 2 okulumuz özel program uyguluyor. 19.500 civarında öğrencimiz eğitim-öğretimlerine devam ediyor. Özel meslek liseleri ile 21.570 öğrencimiz mesleki eğitim almakta. Okul öncesi eğitimin önemini çok önemseyen Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda meslek liselerimizin bünyesindeki ana sınıfı sayılarını geçen yıla oranla üç kat artırdık. Meslek liselerimizde eğitimlerine devam eden 393 öğrencimize mesleki eğitim bursu vermekteyiz. Mesleki eğitimin yaygınlaştırılması ve sektörün ihtiyaçlarına göre meslek elemanı yetiştirmek üzere mesleki eğitim merkezlerinde ilimizde 6.800 civarında kursiyere kalfalık ve ustalık belgesi programlarını başlattık ve süreç hala devam etmekte. İlimizdeki meslek liselerimiz TÜBİTAK, MARKA, SATSO, SESOB gibi kuruluşlarla protokoller ve iş birliği çalışmaları yapmakta. TEKNOFEST başta olmak üzere ulusal ve uluslararası birçok yarışmaya katılım sağlayarak önemli başarılara imza atmaktalar. Bu ay içinde Sivas ilinde ve haziran ayı içinde Şanlıurfa ilinde yapılacak robot yarışmalarına farklı kategorilerden 80 öğrenci ve 39 danışman öğretmenle katılım sağlayacağız.

        Bakanlığımız tarafından mesleki eğitimde gerçekleştirilen dönüşümle birlikte meslek liselerimizin eğitim, üretim, istihdam döngüsü güçlendirildi. Atılan adımlarla döner sermaye kapsamında meslek liselerimizdeki üretim kapasitesinde hem ülke genelinde hem de ilimizde büyük artış yaşandı. Kapasitesi artan meslek liselerimiz patent, faydalı model, marka, tasarım, tescil üreten ve yurt dışına ihracat gerçekleştiren okullara dönüştüler. Öğrencilerimizin bizzat üretimin içinde yer almasını çok önemsiyoruz. Bu çalışmalar ekonomiye önemli katkılar sağlarken öğrencilerimizin mesleki becerilerinin geliştirilmesine de fırsat yaratıyor.

        Meslek lisesinde okuyan her bir öğrenci ülke geleceği için sağlam bir temel oluşturmaktadır. Her öğrencimiz ayrı bir cevher, her öğrencimiz ayrı bir potansiyel. Zor anlarda meslek liselerinin nasıl fedakârlıklar yaptıklarını gördük. Salgın döneminde mesleki eğitim bir destan yazdı. Kimsenin sokağa çıkmadığı bir ortamda meslek liseleri maskeden dezenfektana toplumun ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri üreterek müthiş bir fedakârlık gösterdi. Meslek liseleri sadece insan kaynağını yetiştirmekle kalmayıp olağanüstü koşullarda toplumun ihtiyacına koşan kara gün dostu kurumlar olduğunu gösterdi. Dünyada etkisini artırarak sürdüren salgın sürecinde mesleki ve teknik liseler, fedakâr sağlık çalışanlarına koruyucu tıbbi malzeme ulaştırmak için "üretim üssü"ne dönüşürken, meslek lisesi öğretmenleri de üretim seferberliğinin kahramanları olarak öncü rol oynadı. Üretime dayalı eğitimin öneminin bir kez daha kanıtlandığı salgın sürecinde, toplumda meslek liselerine olan olumsuz algı da yıkıldı. Bu süreçte Kovid-19'la en ön safta savaşan sağlık çalışanlarına koruyucu tıbbi malzeme ulaştırmak için mücadelesinde hayati görev üstlendi. Meslek liselerinde, maskeden dezenfektana, koruyucu siperlikten tek kullanımlık önlük ve tuluma, ultrasonik cerrahi maske makinesinden temassız ateş ölçere, solunum cihazından hava sterilizasyon cihazına, izole numune alma ünitesinden yoğun bakım yatağına kadar ihtiyaç duyulan birçok malzeme ve makinenin üretimi gerçekleştirildi. Bakanlığımızın da meslek liselerine ayırdığı kaynakla meslek liselerimizin ülkemizin teminatı olduğunun altını daha da kalın bir şekilde çizdiğini söyleyebiliriz.

       Bu vesileyle istikbalimizin teminatı çocuklarımızın, gençlerimizin yararı için her türlü desteği sağlayan Bakanlığımıza, bize liderlik yapan Valiliğimize, ilimiz eğitimine her daim katkı ve destekte bulunan Kaymakamlıklarımıza, elini taşın altına koyup desteklerini esirgemeyen hayırseverlerimize, yapılan iş birliklerle il ve ilçe eğitimine büyük katkılar sunan Belediyelerimize, geldiğimiz bu noktada fedakârlık yapan, üretim kapasitesini artıran, güçlü Türkiye için üretimin yanında olan tüm mesleki eğitim öğrencilerimize, zor zamanlarda gecesini gündüzüne katan okul yöneticilerimize, öğretmenlerimize, öğrencilerimize, destek sağlayan herkese camiamız adına teşekkür ediyorum".

 

20-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-2022

Resmi Daireler Kampüsü 15 Temmuz Camili Mahallesi Adapazarı / SAKARYA - 264 251 36 14 / 15 / 16

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.